Mobil
2017. Június 1-2.

Járműipari

és logisztikai

szakkiállítás

és konferencia

Tesztpálya

Közel 40 milliárd forintos beruházással járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen. A fejlesztést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott „Jövő autói” című konferencián Günther Oettinger, digitális társadalomért és gazdaságért felelős Európai Uniós biztos jelenlétében.


A bejelentés után rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a részletekről Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő Zalaegerszegen, a Városházán.
Ezzel hatalmas lehetőséget kapott Zalaegerszeg, amely révén nemcsak a város és a megye, hanem az ország is fejlődik, erősödik majd. A tervek 2015 óta formálódtak. Rengeteg munka, szakmai elemzés és anyag, valamint lobbitevékenység eredménye a zalaegerszegi helyszín kiválasztása.

A projekt megvalósítására az állam 35 milliárd forintot irányzott elő, Zalaegerszeg pedig 250 hektáros területet biztosít, továbbá 3,1 milliárd forintot tesz hozzá a város Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) meglévő keretéből a célterület fejlesztésére, feltárására, közművekkel és belső utakkal való ellátására.

A beruházás megvalósítási határideje a kormányhatározat alapján 2017. december 31.

A járműipari tesztpálya közvetve és közvetlenül 350 magasan kvalifikált munkaerőnek biztosít mérnöki, kutatói, fejlesztői állást. A projekt jelentős hatással lesz a város és a megye oktatási rendszerére: hatalmas lehetőséget jelent ugyanis a szakiskolai képzés, továbbá a műszaki felsőoktatás, a Pannon Egyetem zalaegerszegi duális mechatronikai mérnökképzése számára is, amely járműipari, logisztikai, és tesztmérnöki ágakkal bővülhet, és a térség műszaki képzésének központjává válhat. A kutatás-fejlesztés és az innováció terén együttműködő partner a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is.

Magyarország szeretne a járműgyártás mellett a fejlesztésben is élen járni. Ehhez nagyban hozzájárul majd ez a tesztpálya, amely egyedülálló lesz Európában, ugyanis nemcsak hagyományos, hanem autonóm, önjáró, azaz vezető nélküli járműveket is tudnak tesztelni rajta. Ezzel Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházása valósul meg Zalaegerszegen.

A döntésnél számos érv szólt Zalaegerszeg mellett, többek között az, hogy a várost körbeveszik azok a szlovéniai, ausztriai, szlovákiai, és hazai autóipari gyárak, amelyek itt végzik majd tesztjeiket. Továbbá a megyeszékhelynek közvetlen nemzetközi vasúti összeköttetése van a koperi kikötővel, a közelben van a sármelléki repülőtér is, továbbá itt találkozik majd a két gyorsforgalmi út is, azaz tökéletes logisztikai központ Zalaegerszeg.

A beruházás felgyorsítja a Modern Városok Program keretében tervezett infrastrukturális fejlesztések megvalósulását, azaz az M9-es út megépülését, valamint az M7-es autópálya kétszer kétsávos gyorsforgalmi úton való elérését.
A tesztpálya működése az önkormányzat és a helyi szakképző iskolák, felsőoktatási intézmények részvételével, állami irányítással valósul meg.

2017.05.19. – Megkezdődött a zalaegerszegi járműipari tesztpálya építése

Az alapkőletétel ceremóniájával hivatalosan is elkezdődött a 40 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya kivitelezése Zalaegerszegen. További részletek itt.